Description

This renovation of a rural house in Wiltshire updated and improved an architecturally significant modernist house. Originally designed in 1964 by David Levitt for Roger Rigby, a partner in the office of structural engineer Ove Arup, the house needed extensive works to make it habitable in all seasons. Its timber and glass fa├žade climbs up the hillside, articulated by exposed Douglas fir framing. Works focused on repairing and preserving this original structure while also improving the building's thermal performance. The architects achieved an 80% reduction in the house's annual carbon emissions through the renovations. The site also included a brutalist stone studio designed by Alison and Peter Smithson for Rigby, which was semi-derelict when purchased by the current owner. A new roof and a small extension were designed for the studio, which now acts as a guest room and study.

Awards

  • Wood Awards, 2016 - Winner
  • RIBA South West Award, 2016 - Winner
  • RIBA House of the Year Award, 2016 - Shortlist
  • Manser Medal, 2016 - Highly Commended
  • Telegraph Homebuilding and Renovating Award, 2015 - Winner for Best Renovation
  • British Home Awards, 2016 - Winner for House under 250m2
  • RIBA South West Small Project Award, 2016 - Winner
  • Credits

X
i
<
>

Ansty Plum

1
2
3
4
5
6
7
8
9